Kleine kinderen vinden het reuze spannend als ze een cadeautje mogen uitkiezen als ze jarig zijn. Maar!! Er zit altijd een maar aan: ze moeten er wel rekening mee houden dat het geld kost. Dus zegt moeders: ‘Je mag wel kiezen, maar het mag niet te duur zijn. Ik zeg wel of je het ook krijgt.’ Dus kan zo’n kind niet echt kiezen.
Zo gaat dat met meer dingen, uitdelen op school, het beste is als moeders allemaal dezelfde snoepjes meegeeft, dan valt er niks te kiezen en komt er ook geen ruzie.
Als kinderen groter worden gaan ze mee naar de winkel en mogen iets nieuws uitkiezen, een trui of een jeans, maar ook hier geld weer dat er op de centen gelet moet worden. Dus kan dat kindje weer niet echt kiezen, want wat ze leuk vinden is vaak te duur.
Vriendinnetjes of vriendjes kiezen ze ook zelf uit, in het begin nog om mee te spelen. Meestal gaat dat goed, maar als ze ruzie maken is het zo voorbij. Dan kunnen ze een ander vriendje of vriendinnetje kiezen.
Als ze ouder worden wordt het nog ingewikkelder. Een partner uitkiezen. Hoe en waar doe je dat? Waar is niet zo moeilijk, als je goed oplet vind je ze overal, zelfs op straat, maar het moet er wel een zijn die je bevalt. Het ligt er ook aan wat je wilt, een vaste of een voor een nachtje. Die voor een nachtje uitkiezen is vrij simpel. Hij/ zij moet goed uitzien en goed in bed zijn, niet meer. Als je een zoekt voor vast weer wel. Dan komt er meer bij kijken dan enkel seks.
Soms gebeurt het dat ze jou uitkiezen, dat kan, maar dan is nog steeds de keus aan jou. Je zegt Ja of Nee, ik zie het niet zitten, zoek maar verder.
Als ze uiteindelijk iemand gevonden hebben breekt er een nieuwe en spannende tijd aan.
De seks bijvoorbeeld! Keuzes genoeg om aan je trekken te komen. Als de ander niet mee doet of geen zin heeft kies je een nieuwe partner, een die wel in is voor standje huppeldepup.
Leuk en spannend, je hebt er uiteindelijk een gevonden en besluit om samen te gaan wonen. Dan komen er weer nieuwe en andere keuzes om de hoek kijken.
De inrichting van je woning, dat doe je samen. Dat betekent dat je samen moet kiezen. Word het een stoffen bankstel of een van leer? En dan heb ik het alleen nog maar over een bankstel, niet over de rest. Maar goed, je hebt uiteindelijk toch samen kunnen kiezen en gaat dus knus samen verder. Dan komt er de vraag of je kinderen wilt of niet. Samen beslissen en samen kiezen, wel of niet, maar een ding is zeker, je kunt niet kiezen wat het wordt en of het gezond is. Dat zijn dingen die je niet zelf in de hand hebt.
Zo zijn er meer dingen, werk kan je kiezen, maar als je zonder zit en hard geld nodig hebt valt er weinig te kiezen. Dan moet je alles aanpakken wat je krijgen kan.
Toch zijn er mensen die dan nog niet kunnen kiezen en besluiten niet te gaan werken, die leven dan van een uitkering.
En dan zijn er ook mensen die zeuren omdat ze nooit kunnen kiezen. Vrouwen die niet weten wat ze kopen moeten, een blauwe jurk of wordt het toch die rode.
Heb ik vanavond hoofdpijn of niet?
Ben ik nu ongesteld of volgende week?
Vind ik hem nog wel aantrekkelijk?
Zal ik gaan lijnen?
Wat zet ik straks op tafel, spruiten of bloemkool?
Vertel ik hem dat ik vreemd ga?
Zo kan je doorgaan met kiezen, er is altijd wel iets, maar tevreden zijn is ook een keuze.
Ik ben dat en ben ook blij, hoef niet te kiezen, ik heb kiezen, niet van mezelf maar van de tandarts. En ze doen het prima.
Marian.
I enjoyed the wit in this article! For more on this, visit: READ MORE. What do others think?